03. ASSETJAMENT SEXUAL

Un dels problemes de l’assetjament sexual és la falta d’informació dels qui el cometen i la falta de suport de qui el reben.

En aquest aparat volem compartir casos reals perquè coneguem què pot passar i com es pot evitar o solucionar.

12 CASOS D’ASSETJAMENT ESCOLAR

Exposem 12 casos d’assetjament escolar  reals  que es caracteritzen per la seva falta de respecte, molestar i riure dels altres, etc…

1. Miriam, 8 anys

Miriam és una noia de 8 anys que va a l’escola de primària. Li encanten els animals, de manera que sempre té fotos d’ells en les seves llibretes i llibres. A més, també posseeix una motxilla amb forma de gosset.

Els seus companys es riuen i burlen d’ella, la comparen amb els animals que porta en els seus adhesius o fins i tot amb la seva motxilla perquè té sobrepès. A més, atès que està “grossa” li treuen els diners i l’entrepà al pati. Tot i que l’hi ha dit als professors de forma reiterada, aquests no van fer molt perquè la situació canviés. Míriam, per intentar que la situació millorés va deixar de menjar i actualment es troba hospitalitzada per la gran anorèxia que pateix.

2. Tania, 14 anys

Tania, adolescent de 14 anys, ha intentat suïcidar-se a causa de les contínues amenaces, robatoris i agressions dels seus companys de l’institut. Tot i haver interposat 20 denúncies contra 19 dels seus companys, la situació no ha canviat.

Al gener de l’any 2014, va estar ingressada durant 15 dies a causa de la brutal ingesta de pastilles de Valium 5. Tot i el canvi de centre, les amenaces segueixen actualment.

3. Diego, 11 anys

És un cas recent d’assetjament escolar a Espanya. Diego un nen que tenia 11 anys era víctima d’aquesta pràctica en un centre educatiu de Madrid.

La seva mare recorda que el seu fill li deia que no volia anar a l’escola, de manera que el seu estat d’ànim sempre era molt trist, fins i tot una vegada va arribar a perdre la veu per un cop que havia patit al col·legi per part dels seus companys .

El dia que es va suïcidar, la seva mare va anar a recollir-lo a l’escola i aquest no parava de dir-li que corregués per sortir d’allà.

4. Jokin Z, 14 anys

Va ser un dels primers casos d’assetjament escolar que va veure la llum a Espanya. Després de portar mesos sent víctima de bullying va decidir suïcidar-se. Sembla ser que els pares no van poder impedir aquest succés ja que aquest adolescent va estar patint durant dos anys.

Com a resultat del seu suïcidi, vuit companys van ser imputats i els pares van denunciar a l’institut. No obstant això, tots van ser absolts menys un.

5. Jairo, 16 anys

Jairo és un nen de 16 anys d’un poble de Sevilla que també ha patit assetjament escolar per la seva discapacitat física. Aquest té una cama ortopèdica a causa d’una operació que va sortir malament, pel que els seus companys estan contínuament burlant-se d’ell.

No només li posaven travetes sinó també intentaven treure-en l’assignatura de gimnàstica. D’altra banda, a les xarxes socials pujaven fotos d’ell manipulades amb programes informàtics amb paraules malsonants que va fer que Jairo no volgués anar a l’escola.

A causa de el sofriment que li causava aquest tipus de conductes Jairo va demanar canviar-se d’escola i actualment es troba en un altre institut.

6. Yaiza, 7 anys

Amb 7 anys, Yaiza va patir bullying per part de les seves companyes de classe. Aquestes li insultaven contínuament, fins al punt que a Yaiza li costava convèncer-se a si mateixa que, el que les seves companyes li deien que era, no era cert. 

No només la insultaven, sinó que també li robaven l’esmorzar i fins i tot un cop fins i tot li van tirar una taula.

Ella va tenir la sort de comptar amb una professora que si estava involucrada en el tema de l’assetjament escolar i la va ajudar a canviar de centre ia entendre per què passen aquest tipus de pràctiques en els centres educatius.

7. Alan, 17 anys

Aquest adolescent, de 17 anys, patia assetjament escolar per part dels seus companys a causa que era transsexual. El 30 de desembre del 2015 va treure la vida prenent-pastilles barrejades amb alcohol.

No era la primera vegada que ho intentava, ja que havia estat ingressat en nombroses ocasions a causa que ho patia des de feia anys. A l’igual que en altres casos, Alan havia estat canviat de col·legi però això no va ser suficient.

8. Ryan, 14 anys

Després d’anys d’agressió psicològica, l’any 2003 Ryan de 14 anys va decidir suïcidar-se a causa de que suposadament era gai. Tot va començar perquè un amic seu va publicar per internet que era homosexual.

A causa d’això, no parava de rebre bromes, burles i humiliacions per part dels seus companys de l’escola. Aquest cas va ajudar a aprovar la Llei de Prevenció de l’Assetjament a l’Estat norteamericado de Vermont, mesos després de la seva mort.

9. Arancha, 16 anys

Aquesta noia de 16 anys va decidir llançar-se des d’un sisè pis. La raó era el bullying que patia per part dels seus companys de l’institut a Madrid.

Arancha patia discapacitat motora i intel·lectual, un motiu més que suficient de burla per a la seva classe. Tot i que els seus pares havien denunciat a la policia aquest fet, no va ser suficient per evitar el fatal desenllaç.

Sembla ser que un company de classe li demanava diners i li enviava missatges malsonants des de feia mesos.

Minuts abans de llançar-se a l’buit es va acomiadar de les persones més properes manant-un missatge a través de Whatsapp, dient que “estava cansada de viure”.

10. Lolita, 15 anys

Lolita es troba actualment en tractament mèdic a causa de la depressió que pateix, la qual ha paralitzat el seu rostre. Aquesta jove de Maipú (Xile) rebia assetjament escolar per part de 4 companyes del seu col·legi.

A l’sembla, els seus companyes es burlaven i la humiliaven a classe i això l’afectava de manera greu. El col·legi – segons la mare – sabia dels maltractaments que estava rebent la seva filla i no va fer res per impedir-ho.

11. Rebeca, 15 anys

El cas de Rebeca en l’Estat de Florida és un exemple de ciberassetjament. Va decidir suïcidar-se l’any 2013 a causa de les contínues amenaces i humiliacions que patia per part dels seus companys en les xarxes socials.

Tant la seva mare com ella, havien informat als professors de el centre d’aquesta situació, però aquests no treballaven per aturar els seus agressors en cap moment. Dies abans de la seva mort va publicar en el seu perfil “Estic morta. No ho suporto més “.

12. Phoebe Prince, 15 anys

Aquesta noia immigrant irlandesa de 15 anys, va ser assetjada per nou adolescents que van ser jutjats a l’any 2010. No només ho van fer física i psicològicament, sinó que també hi va haver assetjament cibernètic a través dels mòbils i d’internet.

Phoebe va ser humiliada i agredida durant 3 mesos al seu institut, fins que va acabar penjant-se. El grup de persones que l’assetjava, va seguir fent-ho fins i tot després de la seva mort.

Cartell explicatiu creat per nosaltres